-

Vaisakhi

feest van het sikhisme

  • vleeshuis, Ieper

Over

De Belgische sikhgemeenschap viert dit jaar haar belangrijkste religieuze feest Vaisakhi in Ieper. Voor die gelegenheid wordt de eerste verdieping van het Vleeshuis omgedoopt tot een sikhtempel (Gurdwara). Daar wordt drie dagen lang het heilige boek (Guru Granth Sahib) van de sikhs voorgelezen (Akhand Path Sahib). Gelijkvloers wordt een traditionele gaarkeuken (langar) geïnstalleerd om er ondertussen te koken en te eten.
Bezoekers kunnen het Vleeshuis vrij in en uit wandelen, de ceremonie bijwonen en traditionele Indiase gerechten proeven.

Programma

vrijdag 26 april
11 uur: start van Akhand Path Sahib (voorlezing van het heilige boek)

zaterdag 27 april
Gurdwara en langar zijn doorlopend open

zondag 28 april
11 uur: einde van Akhand Path Sahib, gevolgd door religieuze gezangen op traditionele instrumenten (Bhog Akhand Paath Sahibm & Kirtan)
12 uur: ontvangst en huldiging van VIP's
17 uur: Remembrance aan het Indisch monument (Eekhofstraat, Hollebeke)
20 uur: Last Post, kransneerlegging en traditioneel gebed

---ooo---

Sikhs en Ieper

Op 22 oktober 1914 trokken de eerst eenheden van het Brits-Indiase leger, waaronder heel wat sikhs, de loopgraven ten zuiden van Ieper in. Vier dagen later voerden ze een eerste aanval uit op de Duitse stellingen en nog eens vier dagen later werden ze massaal overrompeld door Duitse troepen. Ook tijdens de Tweede Slag bij Ieper sneuvelden heel wat sikhs. Na de Tweede Slag bij Ieper zouden er slechts sporadisch nog troepen van het Brits-Indiase leger bij Ieper te zien zijn. De Indiase aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog geraakte in de vergetelheid. Dat veranderde in 1999 onder impuls van het In Flanders Fields Museum en de sikh-gemeenschap in de Benelux.

In 1999 werd Vaisakhi voor het eerst gevierd in Ieper, toen nog in de Koninklijke Zaal van de Lakenhallen. Het sikhisme vierde op dat moment ook zijn 300ste verjaardag. Er werd toen ook een herdenkingsmonument opgericht dat herinnert aan de eerste inzet van Indiase troepen in Europa. Het monument vind je aan de Eekhofstraat in Hollebeke.

Vaisakhi - feest van de sikhs sikhs WO1